Een dag uit het leven van een SMART leraar

Mark Hartwright geeft les op Stafford’s Castlechurch Primary School met behulp van het SMART Board 6000 van SMART-technologieën. Met interactieve SMART-displays kunnen leraren en leerlingen pennen en zelfs hun vingertoppen gebruiken om tegelijkertijd op het bord te werken, waardoor een uitbreiding van het traditionele whiteboard ontstaat met quizzen, spelgebaseerde activiteiten en tests om het leren te vergemakkelijken. Mark neemt ons hier mee door een typische werkdag en legt uit hoe hij SMART gebruikt om zijn leerlingen te inspireren.

Een dag uit het leven van een SMART leraar

Toen ik voor het eerst met mijn onderwijscarrière begon, hadden mijn klaslokalen grotendeels een mix van droge whiteboards en SMART Boards. Ik ben een grote IT-gebruiker, dus ik ben altijd enthousiast om alle nieuwe digitale tools uit te proberen die tot mijn beschikking staan.

De eerste vijf jaar van het lesgeven bestond dit voornamelijk uit het spelen van films, het weergeven van afbeeldingen en het schrijven op de interactieve displayborden. Pas toen ik naar de Pheasey Park Farm-school in Walsall ging, begon ik het volledige potentieel van SMART te zien. Daar voerden ze trainingen uit en ik ontdekte al snel hoe de technologie zowel het lesgeven als het leren aanzienlijk ten goede zou kunnen komen.

smart_technologies_board_mark_hartwright_01

Nu geef ik les aan 5- en 6-jarigen in jaar 1 op Castlechurch Primary School in Stafford, en SMART is een integraal onderdeel van mijn werkdag (mijn klaslokaal heeft een SMART 6000 met Notebook 17.1-software). Ik geef alle vakken, dus ’s ochtends concentreren we ons op wiskunde en Engels, en‘ s middags zijn we themagericht rond een thema. Als ik ’s ochtends aankom, laad ik het bord vol met een ‚vroege start‘-taak. Vandaag was het spelling oefenen, dus heb ik een afbeelding op het bord gezet om de kinderen te vertellen welke boeken ze eruit moeten halen. Ze kunnen meteen aan de slag met deze taak, wat vooral handig is omdat ik wat tijd kan besteden aan het praten met ouders. Ik heb het bord ook gebruikt om een ​​visueel tijdschema te maken van alle gebeurtenissen die vandaag op school plaatsvinden. We kunnen hier de hele dag op terugkomen, zodat de kinderen weten wat ze hierna gaan doen.

Samen de antwoorden vinden

Ik begin de lessen van vandaag met wiskunde en heb al een labactiviteit bedacht op het SMART Board. Ik wil dat de hele klas inbreng heeft, dus ik breng de leerlingen in groepjes naar voren om met het bord te communiceren. Zij zijn de drijvende kracht achter het leren in plaats van ik, en het is een kwestie van het vinden van het juiste antwoord in plaats van dat ik het ze gewoon vertel. Als ze een paar antwoorden fout krijgen, kunnen we het spel pauzeren en samen naar de oplossing zoeken. In jaar 1 zijn ze nog op een zeer jonge leeftijd en maken ze de overstap van leren door te spelen – met een SMART Board help ik die kloof te overbruggen door ze een spel te geven dat leuk en opwindend is om te doen. Voor Engels komt het SMART Board goed tot zijn recht als ik spelling- of handschriftles geef. Voor de les gebruik ik de paginarecorder, waarmee ik mijn eigen handschrift kan vastleggen. In de les druk ik gewoon op play op het scherm en de kinderen kunnen zien hoe letters en woorden worden gevormd. Als een bepaald kind worstelt met zijn handschrifttaak, kunnen ze gewoon naar het bord lopen en zelf op play drukken.

’s Middags hebben we doorlopende voorziening, wat meer een stijl van lesgeven in de vroege jaren is met activiteiten in de klas. Ik zit in mijn focusgroep waar ik ongeveer zes kinderen les zal geven, terwijl de rest van de klas activiteiten zal doen rond een bepaald thema. Vandaag kijken we verder naar het verhaal van Owl Babies, dus naast de focusgroep is er een tafel met Lego om boswezens te bouwen, een schrijfgroep, een laptop met Notebook-bestanden en prompts, en een laboratoriumactiviteit op het SMART Board voor kinderen om te spelen. Dit laatste is handig om het leren te consolideren en studenten de kans te geven iets van eerder op de dag opnieuw te bekijken. Vandaag gingen we bij wiskunde bijvoorbeeld door met het verbeteren van onze snelheid bij het terugroepen van cijferbindingen tot 10 – laboratoriumactiviteit geeft de kinderen nog een kans om er ’s middags naar te kijken.

smart_tecnologies_board_mark_hartwright_03

Het opsplitsen van de kinderen in kleinere groepen is voor mij een geweldige manier om kwalitatief hoogstaand onderwijs te krijgen met mijn focusgroep. Als ik probeer een hele klas een taak tegelijkertijd te laten doen, kan het ingewikkeld worden. SMART heeft me in staat gesteld om het klaslokaal op te splitsen en 20 minuten geconcentreerd les te geven, en de leerlingen daarna een andere activiteit te laten doen die meer is leren door te spelen. De kinderen zijn dol op technologie en het is een geweldige manier om te leren. Het voelt nooit als een karwei voor hen, vooral als het iets interactiefs is, zoals het spelen van een spel. Ik heb momenteel een studente die geen Engels spreekt, maar die komt graag spelen. De spellen zijn eenvoudig en ze kan zien wat ze moet doen, dus het is een universele manier om te leren.

Het onmisbare SMART Notebook

Wat betreft de SMART-hulpmiddelen die ik het meest gebruik, zou ik vrijwel weigeren les te geven als ik geen SMART Notebook heb! Ik gebruik het invoersysteem van de iQ-functie om mijn laptopscherm door het bord te laten lopen. Ik heb eerder lesgegeven op borden van concurrenten en het komt allemaal neer op software. Ik heb SMART Notebook eigenlijk gedownload om op andere boards te gebruiken, vooral omdat het zoveel beter is dan al het andere dat wordt aangeboden. Hoewel veel leraren graag pennen gebruiken om met het bord te communiceren, geef ik de voorkeur aan interactie via aanraking – het is tactiel leren en je voelt je er meteen onderdeel van. Ik heb nooit het gevoel gehad dat ik het bord moest leren gebruiken omdat het erg intuïtief is. Dat is precies hetzelfde voor studenten; het is vloeiend en ze kunnen snel verder met hun leerproces in plaats van vast te zitten aan onhandige stukjes technologie. Het helpt om die relatie met de kinderen op te bouwen en als je een leuke stimulus gebruikt, zoals het SMART Board, dan kun je die relatie beter opbouwen en plezier hebben. Als je ze iets leuks en opwindends te doen geeft, zullen ze het leuk vinden wat ze doen – en op een omweg zullen ze jou ook leuk vinden en die relatie wordt beter.

Eén ding zou ik willen zeggen tegen scholen of leraren die SMART willen toepassen: ga erop uit en probeer het. Totdat je hebt gezien hoe gemakkelijk het is om te gebruiken, kun je het volledige potentieel ervan niet zien. Als je de belangrijkste functies kunt zien, met name de laboratoriumactiviteitenspellen voor basisscholen, zul je zien hoe gemakkelijk het is om ze te maken. SMART heeft mijn lesgeven volledig veranderd. Nu is het veel overzichtelijker, veel gestructureerd, veel leuker en veel interactiever. Zodra je een kind SMART-software ziet gebruiken en het plezier dat ze eruit halen om te bewegen, aan te raken, te manipuleren en ermee te spelen, zul je snel beseffen dat de technologie zichzelf verkoopt.

SMART Technologies transformeert het onderwijs – ontdek hier meer.

Hinterlassen Sie den ersten Kommentar